10 Nisan 2012 Salı



Müzik Bilimlerinde Bilimsel Araştırma Yöntemlerinde Bilgisayar Kullanımı
Bilimin tanımı olarak değişik kaynaklarda farklı tanımlar bulunmaktadır. Ancak genel anlamda bilimin tanımı olarak, evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgiye bilim denir diyebiliriz.
“Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.”
“Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir ereğe yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci.[1]
Farklı kaynaklara göre bilim tanımlarıdır.
Bilim için en önemli yapı taşlarından biri olan araştırma yöntemleri ve teknikleridir. Gerekli bilgiye ulaşabilmek için öncelikler araştırılacak konunun alt yapısı hazırlanmalı ve konunun veya olayın nasıl araştırılacağı yöntemi belirlenmelidir. Bu anlamda teknolojinin yardımları da azımsanmayacak kadar büyük ve önemlidir.
            Sanayileşmenin en gözde ürünü olan Teknolojinin, bu kadar kısa süre içinde bu denli gelişimi ve insanların yaşamlarındaki hemen hemen her alanda teknolojinin kullanılışı son yüz yılın en büyük icatlarından biri olduğu ve hayatımızı çok daha kolay şekilde yaşayabilmemizi sağladığı kaçınılmaz bir gerçektir. Teknoloji ile gelen ve hayatımızın birçok alanında kullandığımız bilgisayar, araştırma yöntemlerinde, toplanan verilerin paylaşılması konusunda, yayımlanan makaleleri incelemede ve araştırmaların analizinde önemli rol oynamaktadır.
 “ Problemin seçimi - Araştırma Deseninin ve Yönteminin Belirlenmesi - Verilerin Analizi -
 Bulguların Yorumlanması - Raporlaştırma
1.         Konunun orijinal olması
2.         Güncel olması
3.         Bilime ve uygulamaya katkısı olmalı
4.         Genel ahlak ve bilimsel etik kurallarına uygun olmalı
5.         Konunun araştırmacının bilgisi ve tecrübesi dâhilinde olması
Konu Nasıl Seçilir?
* Yayımlanan makaleler takip edilir, dergiler, yıllıklar, periyodiklerin takibi.
* Ülkede ya da dünyada farklı alanlarda yapılmış olan bilimsel çalışma raporlarının takibi
* Çevremize, Doğaya ve güncel doğaya eleştirisel gözle bakıp belli sorunsallar oluşturmak.
* Bilim adamlarının ve uzman kişilerinin görüşlerinin alınması.[2] 
Bilimsel araştırmalarda bir konu seçilirken öncelikle daha önce o konu ile ilgili veriler toplanılır. Bu verileri toplamak için bilindiği üzere bilgisayar aracılığı ile internet üzerinden araştırmalar yapılır ve dünyanın herhangi bir yerinde araştırılacak konu ile ilgili yayımlanmış makale, dergi, periyodikler, yıllıklar, kitaplar, günlük vb. bilimsel çalışma raporlarının takibi yapılarak konu seçiminde gerekli veriler daha hızlı bir şekilde yapılabilir.
Genel olarak hayatımızın hemen hemen her alanında teknolojinin varlığını ve teknolojinin yaşamamızda birçok ihtiyacımızı gerçekleştirmede kolaylık sağladığı inkâr edilemez bir gerçektir. Globalleşen dünyada bilginin dünya üzerindeki sınırlarını ortadan kaldırması ve paylaşımın kolaylıkla sağlanmasında da önemli etkenlerden biri teknolojidir.
Bilimsel çalışmalarda teknolojinin bizlere sunduğu kaynaklardan olan bilgisayar ve bilgisayar yazılımları bilimin başlangıç sürecinden bulgu ve sonuç kısmına kadar önemli bir yer tutmaktadır. Var olan kaynaklara daha hızlı ulaşmak, konunun seçim aşamasında gerekli veriler ulaşmak, dünyanın bir ucundaki bir veriye anında ulaşabilmek, gerekli kaynaklarla ilgili dergi, gazete, kitap vb gibi bulgulara ulaşmak, bilgisayarın bize sağladığı kolaylıklardan yalnızca bir kısmıdır. Yazım ve raporlaşma sürecinde verilerin bir araya getirilmesi, şablon vb gibi şemaların oluşturulabilmesi, kaynakların bir arada tutulabilmesi ve kolayca ulaşılabilmesi ise yazım aşamasında önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Müzik bilimi açısından da tüm bilimsel araştırma yöntemlerinde olduğu gibi bilgisayarın önemi azımsanmayacak kadar çoktur. Örneğin bir derleme çalışmasında kayıt edilen bir eserin notasını bilgisayar programları sayesinde hem daha hızlı ve doğru ortaya çıkartmakta hem de daha düzgün ve anlaşılır bir biçimde yazıya dökebilmekteyiz.
Günümüzde artık makalelerin, dergilerin, kitapların ve hatta gazetelerin bile sanal ortamda yayınlanmakta olduğunu göz önünde bulundurursak bilgisayar ve bilgisayar yazılımları olmadan bilimsel araştırma yöntemlerinin ne kadar zor olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.
Genel anlamda bilimsel sürecin hızını ve veriye dökülme aşamasını daha seri ve hızlı biçimde ortaya çıkartmak için, bilgisayar vazgeçilmeyecek kadar önemli bir araç olarak bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerindeki yerini almıştır.
[1] http://www.msxlabs.org/forum/bilim/9989-bilim-nedir.html
[2] Y.lisans 1.sınıf Bilimsel Araştırma Teknikleri  Prof. Dr. Cahit Aksu ders notları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder